Copilul nu e un accesoriu, ci o  responsabilitate 

Pe care vrei nu vrei, la un moment dat va trebui sa ti-o asumi.

Deoarece cei mici nu vor rămâne mereu mici, trebuie sa ne pregătim din timp de asta. Adultul care va sa fie, depinde in mare măsura de parinti. Spun in mare masura pentru ca pe langa aceștia, mediul din afara familiei, colectivul in care își desfășoară alte activități își pune si acesta amprenta asupra dezvoltării sale ca individ.

Cu alte cuvinte, am acasa doua calculatoare care doar procesează informații. Ele aduna tot ce aud, ce vad si ce simt fara sa filtreze informația. Mai tarziu vor înțelege ce au asimilat, acum e vremea sa adune cat mai multe informații.

Daca ei aud certuri, vor trai cu impresia ca asa este bine sa faca. Daca vor vedea iubire, vor dărui la rândul lor iubire. Recunoașterea greșelii ca si adult, in fata lui, te va cobori de pe piedestalul de părinte atotstiitor, si-ti va dezvălui latura umană, arătând in același timp ca nimeni nu e perfect. Daca tu, parintele modern o sa-i ierți micile greșeli, iar pe ale tale o sa ti le recunoști o sa-l înveți cea mai de de preț lecție, toleranta.

De la gradi au adus acasa cuvinte noi dar si lucruri mai putin utile asimilate, probabil de la colegi. Copiii nu se nasc intr-un anumit fel, ei doar se nasc. Ei apar in lumea asta cu 0 informații si stiu numai ce vad in jurul lor. Ei nu stiu nimic, se formează asa cum ii formam noi, conștient sau inconștient.

Daca un copil e leneș înseamna ca cineva nu i-a insuflat încredere in el sau ca adultul a preluat sarcinile lui de teama unui eșec. Daca un copil e violent, înseamnă ca imita un adult si ca undeva el a vazut violenta, sau poate păstrează in el frustrări si alege sa le scoată la suprafața prin violenta.

Plantați in sufletele copiilor bunătate si veți culege bunătatea. Puneți iubire in ei si ei vor împrăștiați iubire. Daca unui copil nu i se vor recunoaște meritele si reușitele, va creste un adult anxios, temător, nemulțumit de sine, cu tema de necunoscut si cu stima de sine scăzută. Va avea probleme de adaptabilitate si de integrare oriunde va merge.

Echilibrul in tot ceea ce va întreprinde va fi cheia succesului. Sa-i fii aproape doar sa-l îndrumi atunci cand se simte pierdut. Trebuie intervenit numai atunci cand e necesar, altfel rămâi in umbra sa si bucura-te de reușitele lui.

Nu-i oferi totul pe tava chiar daca ai. Ce folos sa se bucure de lucruri materiale, iar frumusetea florilor, a adierii vântului, soarelui, sa-i fie indiferente?

Copilul e un dar, dar mai ales o responsabilitate. Esti responsabil de comportament, de atitudine, de caracter, de felul cum tratează oamenii, de tot ceea ce reprezintă el.

Folosește-te de el sa devii mai bun si învațati impreuna ca orice este posibil,  daca exista iubire si cumpătare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s