Singurătatea e groaznica

Cum ca singuratatea e groaznica, chiar mai înfiorătoare  decat boala,  am auzit-o din gura unui bătrân, asa ca astazi, va propun ceva diferit.Imaginează-ți ca esti foarte bătrân si ca locuiești in casa ta singur de foarte multi ani. Dumnezeu ti-a luat iubirea vieții tale de atat de mult timp incat nici nu-ti mai amintești.In fiecare dimineața te trezești fara nici un plan. Esti doar obosita gândindu-te ca nu te asteapta nimic nou. 

Deschizi ochii si vezi ceata. Oare unde ai pus ochelarii azi noapte? Bâjbâi dupa ei pe noptiera si din greșeala verși paharul de apa de jos. Oftezi si pipăi dupa ei prin băltoaca de jos de langa noptiera. I-ai găsit dar sunt uzi. Ii ștergi pe cearșaf si apoi îți urmezi rutina fericita ca ochelarii vechi măcar nu s-au rupt. 

Mai tarziu te intrebi daca ai luat medicamentele. Alzheimer e boala cu care te lupți de multi ani si de care au aflat toti cei câțiva care te mai știu, ceea ce i-a îndepărtat si i-a facut sa te trateze ca pe un ciudat. 

La prânz vrei sa mănânci supa pregătită inca de dimineața, însă mâna nu te asculta. Pana la gura ai pierdut tot din lingura. Azi parca tremura si mai tare. Te descurajezi si începi sa plângi usor in timp ce cu mâna stânga duci supa. E aiurea, si-ti vine peste mâna sa mănânci cu stânga dar ce sa faci? Ai terminat de mâncat, însă nu si de plans. Te gândești la vremuri de mult apuse, la cat de frumos era cand le puneai tuturor masa, la ce veselie era cand apărea desertul, cum se jucau nepoții in sufragerie iarna… Singurătatea e groaznica, a facut din tine un om posac si obosit. A facut ca toate zilele vieții tale sa semene intre ele fara nici o deosebire. Plângi de durere, de neputința, de singurătate si cel mai rau e ca nu mai aștepți nimic, decat moartea.

Asa se simte un bătrân neputincios in fiecare zi. 

Asa vom ajunge si noi atat de repede incat viata ni se va părea o clipa.

Horatiu Mălăele spunea ca viata e ca o masa: Copilăria – din partea casei, tinerețea – felul de baza, bătrânețea – desertul, iar moartea – nota de plata. Superb spus! E tocmai ce vreau sa zic. Nimic nu e pentru vesnicie, toti si toate vor pleca la sfârșit. Singurul lucru care a mai ramas sunt pozele păstrate cu sfințenie, si amintirea care nu va putea fi stearsa cu nimic. Amintirea oamenilor pe care i-am iubit, a clipelor frumoase de mult apuse, a bucuriei si a fericirii trăite.

De aceea, pentru tine cel care citești asta, am un singur lucru sa-ti mai cer. Sa fii conștient de ceea ce ai azi. Caci azi ai mai presus de toate, tinerețea, cel mai frumos dar al vieții. Ai de partea ta, putere, agilitate, libertate sa faci tot ce te face fericit. Ai sanatate, poti merge, poti vedea, poti simti mai mult decat o vei face de azi inainte, pentru ca viata curge in defavoarea ta. Urmează-ti visul azi. Urca muntele care te sperie. 

Spune-i si celui de langa tine sa fie conștient si sa trăiască momentul. Nimeni nu rămâne veșnic tânăr, chiar daca atunci cand esti in putere asa ai putea crede.

Ce nevoie avem sa fim supărați unii cu alții?

Ce nevoie avem de invidie cand tie ti s-a dat șansa vieții? 

Ce nu-ti ajunge, cand tu esti sănătos?

6 gânduri despre &8222;Singurătatea e groaznica&8221;

 1. Să dedicăm tuturor vârstnicilor, celor care sunt singuri sau se simt singuri momentele noastre bune. Clipele de veselie, de entuziasm, de împărtășire a iubirii. Să topim prin atitudinea noastră de bucurie, de celebrare a vieții toată tristețea tuturor celor care se simt deznădăjduiti, uitati, părăsiți, singuri. Putem să spunem o rugăciune în numele lor, să cântăm o mantra sau un cante, verset bisericesc, fiecare ce poate face este bine primit de cei care sunt singuri sau au nevoie de susținere.

  Apreciat de 1 persoană

 2. M-a emoționat peste poate articolul tău. Ai cea mai mare dreptate în această privință. Dar uneori singurătatea este mai bună decât a te afla într-o relație, și asta pentru că nu te simți împlinit sau fericit nici o clipă alături de cel sau cea care ar trebui să-ți fie pereche.

  Apreciat de 1 persoană

  1. Asta e alta poveste deloc de neglijat.
   Tinerețea-i efemera si trebuie trăită frumos ca sa ai ce-ti aminti la batranete, nu trista si fara sa-ti găsești locul in lume. Sa meargă mai departe n-o pot face decat oamenii puternici.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s