Pentru ca ultimul cutremur m-a speriat foarte tare, cred ca ar trebui sa-mi pregătesc un plan bine pus la punct in cazul altuia. Doamne ferește de mai rau, dar paza buna întotdeauna trece primejdia rea. Ma tem pentru copiii mei, ma simt in pericol, mai ales ca locuim la un etaj superior.
Asa ca m-am documentat. Pericolul e mare atat in timpul cutremurului cat si dupa aceea. Putem fi răniți de sticla sparta sau de obiecte care nefiind prinse bine in perete s-ar putea rostogoli. Țevile de apa sau de gaze se pot fisura, provocând incendii. Cablurile de electricitate de pe stâlpi se pot rupe, iar impactul ar putea fi devastator. Efectele secundare ale producerii unui cutremur, cum ar fi alunecările de teren sau inundațiile pot de asemenea produce pierderi de vieți omenești.
In timpul producerii unui incendiu este vital sa-ti păstrezi calmul si daca poti sa-i ajungi si pe ceilalți sa faca la fel. Apoi cauta un loc sub care sa va puteți adăposti, cu ar fi: sub mase sau birouri grele, in colțurile camerelor, sub stâlpii de rezistența sau pe holuri. In nici un caz nu ieșiți afara, deși instinctual asta ne dorim, păstrați distanța de ferestre sau oglinzi, corpuri de mobila suspendate.
Șansele de a trece cu bine peste un astfel de moment sunt posibile si daca ne stabilim din timp un plan bine pus la punct:
– sa învățam toti membri familiei sa închidă conductele de gaze si apa si de unde oprească electricitatea;
– piesele de mobilier sa fie prinse bine in perete, precum si boilerele sau alte aparate suspendate;
– nu agățam oglinzi sau tablouri deasupra patului;
– pregătiți un kit de urgentă cu trusa medicală de urgentă, medicamente, haine si încălțăminte rezistenta la apa, cioburi, șervețele, produse de ingiena;
– provizii cu mâncare, conserve, si apa îmbuteliată ( aproximativ 4 l de persoana/zi) adăpostite in debara sau sub scara.
– învătați metode de acordarea primului ajutor;
– procurați-va din timp lanterne, baterii, radio f/m, pix, hartie, actele importante ale familiei, bani;
– evitați ușile deoarece trântirea acestora va pot răni;
Daca va aflați in mașina, încercați sa opriți pe marginea drumului, departe de poduri, tunele si clădiri, nu încurcați traficul si ramaneti in vehicul.
La școala: stați departe de geam, sub o banca.
In autobuz: stați pe scaun pana la oprirea acestuia.
Dupa cutremur, de cele mai multe ori, ne putem astepta si la replici. Acestea sunt tot cutremure, mai mici in intensitate decat cel inițial care au loc in momentul in care plăcile tectonice se aseaza intr-o noua poziție. Au loc din cand in cand, din ce in ce mai slabe.
Din seara asta ma gândesc tot mai serios sa ne mutam la casa, pentru singuranta noastra, in special a copiilor. Nu vreau sa-mi imaginez lucruri rele, imi doresc numai sa fim toti acasa.
Doamne ajuta!