Roma, Londra sau Paris?Cu copii sau fără…

După ce am descoperit pe rând cele mai importante capitale ale Europei, sunt gata sa dau verdictul. Nu mi-e ușor pentru ca in fiecare din ele am descoperit locuri unice dar voi încerca sa aleg un locul 1. 

In Roma am călătorit împreuna cu primul născut, pentru ca altfel nu s-a putut. Asta nu înseamnă ca nu am pututa ajunge acolo unde am plănuit. Am mers cu căruciorul pana la îmbarcare, la coborâre deja ne așteapta la scara, totul a mers uns ca pe roate, nu am simțit nici un dezavantaj in a călători alături de bebe cu suzeta. 

 Am ales un hotel nu foarte scump, la marginea orașului, care a meritat fiecare euro. Am avut camera tripla cu mic dejun, suficient și hrănitor atât pentru noi cât și pentru bebe de 1,5 luni. Ne-am deplasat cu metroul, acesta fiind foarte ușor de folosit, cu o singura linie la stațiile căreia puteai vizita toate obiectivele turistice, mai puțin Vatican, care avea o alta linie. In centru, pe jos am străbătut tot ce era de văzut, iar pentru bebe a fost o încântare parcul din fata Coloseumului sau piața sân Marco cu Mulțimea de porumbei de la Vatican. 

Mi-a plăcut foarte mult înghețata, Fontana di Trevi și chiar și pizza, însă cel mai mult m-a impresionat Vaticanul. Bazilica Sfantul Petru e incredibila si ca așezământ si ca arhitectura. Adăpostește mormântul Sfântului Petru, are intrarea gratis la fel ca majoritatea obiectivelor turistice italiene dar e de neratat. 

Ne-am scăldat in soare pe treptele spaniole împreuna cu zecile de tineri italieni gălăgiosi și veseli. Bine, noi cu căratul și cu copilul mai intr-o parte așa, ca bătrânii, am luat o gustare privind la tinerii frumosi și neliniștiti. Una peste alta, se vorbește tare, se manaca bine, Italia e o încântare.

In Londra am mers fără copii, doar pentru 3 zile, un Weekend pe care n-o sa-l uit niciodată. Am stat tot la marginea orașului, de data aceasta fără bani, la cea mai buna prietena a mea care locuiește acolo de câțiva ani. Am călătorit cu tot cu RER, un fel de tren subteran, un soi de semimetrou. Ne-am descurcat excelent cu harta și cu indicațiile londonezilor. N-am ratat Big Ben, nici London Eye pe care l-am vizitat noaptea și am avut parte de o priveliște superba de deasupra capitalei. Cu puțin soare, cu putina ploaie, vânt când nu te așteptai, am mers și in croaziera pe Tamisa. Aici am admirat alta parte a Londrei, cea istorică, cu toate clădirile istorice și podurile ei frumoase. N-am ratat nici Muzeul Figurilor de ceara, unde am rămas suprinsa de minuțiozitatea cu care au surprins fiecare gest, fiecare grimasa sau zâmbet. E de neratat, mai ales ca doar aici și la Oscar ai ocazia sa mai vezi atâtea vedete strânse la un loc. 

Cel mai mult mi-a plăcut Trafalgar Square, cu agitația ei, cu zgomotul autobuzelor londoneze și cu tot farmecul ei. Anglia e civilizata, e curată și vesela parca in ciuda vremii mohorâte. Am rămas cu impresia ca nu am văzut tot și mi-ar plăcea sa revin. Mai ales ca așa am ocazia sa-mi văd prietena care îmi lipsește in fiecare zi. 

Paris

Parisul a venit sub forma unei miniexcursii de Dragobete, de mult plănuită dar care nu găsea niciodată timp sa-și facă loc in programul și asa destul de încărcat. Mi-e foarte greu sa descriu atmosfera pariziana, pentru ca Parisul e Paris. E romantic, boem, bogat, glamuros, încântător. 

Am stat tot la marginea orașului intr-un hotel cu camere destul de spațioase pentru ce poate oferi Franta. Am avut de ales între Paris Pass și mașina și când am făcut calculul cheltuielilor a reieșit ca e mai bine cu mașina. Am stat doar patru zile, încercând sa acopăr cât mai mult din fascinantul oraș al iubirii. Am vizitat muzeul Luvru, cu vestita Monalisa, sau expozițiile egipteane. Am colindat interiorul și mai ales grădinile Versailles, pline de liniște, de o frumusețe răpitoare. Am mers la Notre Dames și m-a rugat pentru liniște, răbdare și putere. Am făcut și obișnuita croaziera pe Sena, ca sa putem trece și pe sub poduri nu numai pe deasupra și am putut admira Primăria și multe alte edificii importante. Nu se putea sa nu urcam in turnul Eiffel la ultimul etaj, ca doar avem curaj (de unde? aproape de ultimul etaj deja dârdâiam și eu și liftul). Ne-am lăsat urmele și pe acolo prin lacătul scris cu numele nostru și legat de podul indragostilor și am colindat cât pentru tot anul. 

La Paris chiar am simțit iubirea. Am văzut-o in cântecele celor de pe strada, in trandafirii roșii aduși in fiecare seara de comercianți, in jocul luminițelor de pe turn și pe degetul meu. 

Roma, Londra sau Paris?

Sunt trei capitale importante, una mai interesantă ca alta pe care le-am vizitat exact așa cum mi-ar fi plăcut sa mănânc o masa, felul unu, sățios și de ținut minte, felul doi, consistent și memorabil, iar ce e mai bun am lăsat pentru desert, dulce si aromat, de neuitat, pentru totdeauna. 

Si da, dintre toate cele trei metropole europene am ales, Parisul, inconfundabil, plin de măreție și grandoare. Am rămas cu impresia ca nu am apucat sa văd nimic din el, deși am colindat non stop aproape 4 zile. Câte as mai fi putut vedea dacă nu ma omora gândul la puiuții de acasa. Data viitoare o sa venim împreuna cu ei, o sa stam mai mult și o sa va las aici impresii despre Disneyland. Așa ca… sa ne auzim cu bine!

Doamne ajuta! 

7 gânduri despre &8222;Roma, Londra sau Paris?Cu copii sau fără…&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s