Curând o sa ma preocupe și pe mine acest aspect. Anul viitor o sa mergem la scoala, așa ca am timp sa ma informez, sa știu cum sa tratez acest aspect.
Și pentru ca v-am spus ca urmez cursuri de psihologie și pedagogie in cadrul Universității din București, am studiat și despre temele pentru acasă.
Considerată in principiu o activitate neutra, se poate transforma foarte ușor in una negativă pentru copii.
Cum se poate întâmpla asta?
• prin volumul mare de teme și timpul mare de rezolvare a acestora poate aduce frustrare copiilor;
• temele neatractive și greoaie pot induce ideea de nesiguranța in rezolvarea acestora;
• faptul ca nu sunt învățați cum sa procedeze in rezolvarea lor, ce metode sa aplice ca sa le poata rezolva mai ușor. Nu sunt învățați cum sa învețe.
Sunt foarte multe păreri avizate care susțin inutilitatea temelor pentru acasă. Rapesc timpul liber al copiilor și le fura Copilăria.
Totuși acestea continua sa existe și sa fie susținute de foarte mulți profesori. Ele sunt date in completarea informațiilor primite in clasa. Trebuie sa susțină materia predata și sa fixeze oarecum, tot ce au primit la predare.
Implicarea părinților in realizarea lor e complet interzisă. Cunosc parinti care le faca temele copiilor lor. Fiecare tema. In fiecare zi. O corvoada inutila care poate tensiona atmosfera din casa. Copilul ajunge sa nu se mai poata descurca singur sa aibă nevoie de părinți exclusiv. Responsabilitatea nu va mai fi a copilului, ci a părinților. Apare lenea și tergiversarea
“Lasa, ca le fac mai târziu”, iar mai târziu va fi prea târziu și va sfarsi prin a le face tot parintele.
De aceea, mama sau tata nu trebuie sa se ofere sa intervină decât in momentul in care copilul va cere ajutorul. Atunci îl poate îndruma, explica, ajuta doar in chestiunea in care i se solicita implicarea.
Pentru ca nimeni sa nu aibă de suferit, cel mai bine e ca parintele sa rămână la rolul de supraveghetor, iar copilul sa fie învățat ca temele sunt responsabilitatea lui și a nimănui altcuiva.
Mama sau tata trebuie sa fixeze o ora la care sa se înceapă tema. Indicat e ca ora la care se va începe sa fie una târzie pentru ca seara copilul va fi obosit de peste zi, va deveni nervos și irascibil și nu se va putea concentra așa cum trebuie. Curățenia și ordinea e din camera e foarte importantă. Ea poate stimula gandirea și creativitatea.
De asemenea, dacă nu i se explica in clasa care e rolul temelor, e de indicat ca părinții sa le explice de ce e important sa le facă și mai ales de ce trebuie sa le facă doar ei.
Și in familia mea văd părinți care fac temele copiilor. Și văd cât stres se aduna cu fiecare zi in care adultul, obosit și plictisit trebuie sa se apuce de teme. Și ii transmite starea si copilului, se crează tensiune, apar certuri și acuze… Nici nu il mai ia somnul pe bietul copil. Apoi ne întrebam de ce nu-i place copilului sa-și facă temele?
Mi-am promis ca eu nu o sa cad in capcana aceasta niciodată. Sper sa ma țin de promisiune și sa învăț copiii ca ei singuri își trasează linia vieții, iar printre lucrurile care îl va influentează spre traseul pozitiv se afla și făcutul temelor și asumarea responsabilității acestora.