Din Israel in Palestina

Eilat

După ce am văzut puțin din Iordania, o zi am rezervat-o Eilatului. Ne-am relaxat cu adevărat. Chiar am dormit la prânz vreo două ore. Nu am bifat toate obiectivele turistice din stațiune, dar a fost suficient pentru câteva ore.

Am mers la observatorul de acolo și am făcut niște poze grozave. Am văzut specii de pești rare, am văzut cum sunt hrăniți rechinii și aproape ne-am plimbat cu un submarin. Spun aproape, pentru ca din cauza valurilor, cursa noastră s-a anulat. Eilat reprezintă într-adevăr perla Marii Roșii. Cu recifuri de corali și apa limpede, e perfect.

Restul zilei a rămas pentru leneveala. Am dormit, ne-am plimbat prin cartier și apoi am gătit.

Marea Moarta

Dimineața am plecat in excursie. Cu noaptea in cap vreau sa spun, pe la 4.45 eram la poarta vilei. Apropo cazarea a fost aici și a fost mai mult decât grovaza. Am luat o excursie la Ierusalim de la agentia turistică locală Diamond . Cum era posibil sa venim aici și sa nu vizitez locurile sfinte din “pământul făgăduinței”? Prima oprire a fost la Marea Moarta pentru bălăceală. O ora și jumătate a fost suficient. Apa era incredibil de plăcută chiar și la ora 8. O spune o fandosită care petrece o ora numai ca sa intre in apa până la glezne.

Foarte frumos amenajată plaja, m-a impresionat mult.

Rau Iordan

Locul in care s-a botezat Mântuitorul e pe teritoriul Israelului și ma bucur pentru asta. Frumos amenajat, vizitat de sute de creștini, mulți veniți din Africa special pentru a se boteza. Am intrat și noi și am „mărturisit un botez spre iertarea păcatelor”. Nu am văzut un șirag de apa murdară cum au văzut alții, ci am găsit un loc vechi, biblic încărcat de istorie. Apa mi-a răcit corpul și mi-a purificat sufletul. Am crezut și sper sa ma vindec de tot ce e rău.

Betleem

De acolo ne-am îndreptat spre Palestina pentru a vizita Betleemul și biserica Nașterii Domnului. La vama nu am mai plătit nimic, slava Domnului! S-a ocupat ghidul de tot, iar trecerea a fost mai mult decât ușoară. Nici măcar nu ne-au mai verificat bagajele. Palestina și fâșia Gaza e o zona destul de sensibilă in relațiile dintre cele două țări.

Dar pentru ca se gândesc la Israel ca la o sursa de venit prin miile de vizitatori zilnici, sunt chiar prietenoși. Norocul nostru a fost ca in zona trăiesc mulți creștini ortodocși, casele lor remarcându-se după reprezentarea Sfântului Gheorghe de deasupra intrării principale.

Cum am intrat in biserica ridicată deasupra peșterii Nașterii Domnului am întâlnit acolo un grup de pelerini români care cântau “O ce veste minunată”. Vocile lor răsunau intr-o mare de limbi necunoscute, absolut divin. Cântarea ridicată la cer cu atâta înverșunare și dăruire m-a făcut sa lacrimez. Atât de curat părea totul… Nu știu dacă și alții au trăit experiența asta, dar eu am simțit o mare binecuvântare doar sa ma aflu acolo.

Ierusalim

Dupa prânzul luat in Palestina, ne-am îndreptat in sfârșit spre Ierusalim.

Am vizitat apoi mai multe locașuri sfinte. M-a impresionat dintre toate, Zidul Plângerii. O părticică rămasă din zidul Templului lui David a devenit azi loc de pelerinaj pentru toate religiile. Oricine poate intra, separat femeile de bărbați, cu capul acoperit și cu multă smerenie. Ca ești evreu, musulman, creștin sau budist, nimeni nu te oprește sa-ți mărturisești păcatele și sa ceri iertare. Nu e permis sa vorbești, sau sa te îndepărtezi cu spatele de el. Am atins zidul cu palmele și mi-am recunoscut și eu păcatele in fața Domnului. Am cerut iertare și ajutor printre suspinele femeilor de lângă mine. Durerea lor era mare. Aproape o trăiam și eu fiind așa de aproape una de alta. M-am îndepărtat mulțumind pentru ce am și ce trăiesc și cu gând bun depre toți ai mei.

Despre Israel aș putea scrie mult. O sa o mai fac cât de curând.

Acum ma pregătesc sa ma întorc la băieții mei frumoși. Dacă nu era dorul de ei sa ma facă sa întorc mai repede, aș fi prelungit șederea mea acolo fără să clipesc.

Sunt încărcată cu mir, tămâie, lumânări pentru toți cunoscuții. O sa le dăruiesc cu mare drag o parte din farmecul și credința țării sfinte.

Am lăsat aici poze frumoase, dar nici una nu poate reda credința și trăirea de acolo. Poți doar sa mergi sa te convingi.

2 gânduri despre &8222;Din Israel in Palestina&8221;

    1. Da, o singura excursie a fost la Locurile sfinte. A inclus și Betleem care e in Palestina. Costa 79$ dar am plătit doar 50 pentru ca nu am avut ghid decât in lb rusa. Intrările au fost libere, majoritatea fiind locașuri sfinte. Ma intrebi dacă mai e ceva. 😘

      Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s