Discoteca s-a transformat in club și a pierdut tot farmecul
Ce inseamna bal?
La zile de sărbătoare îmi place sa ma infiltreze printre tineri și sa petrec ca și cum încă as mai fi și eu. Întotdeauna merg mai întâi la bal. Nu din ăla cu printese, ci din ăla strasnic de la țara.
O comuna de la marginea județului Argeș, aproape de satul in care am copilărit păstrează și azi distracțiile de pe vremuri. Balul se organizează regulat deja, la fiecare sărbătoare importantă. Ajung de fiecare data, chiar dacă decât pentru câteva ore.
Sa va spun cum e la bal. Oamenii aia chiar fac mișcare. Adică nu pleaca de acasă doar ca sa ia loc pe scaun. Acolo se distrează lumea, nu gluma. Se încing hore și sârbe și jocuri pe care nu le mai vazusem din copilărie când mergeam cu surorile mele mai mari. Hora se face roată și de câte 3, 4 ori. Dacă intri într-un joc, echivalezi orele pe o săptămâna la sala. Se râde, se iau pe întrecute, e o încurcătura sincron de picioare, care ar putea sa sperie și pe cei care știu cu ce se mănâncă. Veselia lor e molipsitoare. Eu când intru, intru cu zâmbetul pe buze ca știu ca urmează sa ma veselesc numai uitându-ma. Energia pe care o emană jocurile încinse in căminul cultural de acolo, te revitalizează. Eu n-am mai întâlnit niciunde așa voie bună ca acolo.
Am mers și in club
Am plecat de acolo la discoteca. Dar nu discoteca de aia de care știam eu. Cu dansuri lente in care aveai ocazia sa te cunosti, sa te atingi. In care cântai melodiile tare, la unison. Muzica se auzea foarte prost. Sau cel puțin așa mi s-a părut. Fața de alte dați, acum era o hăhăiala dată la maximum. Melodiile pana in ora 1:30-2 au fost mai mult mixuri, fără cuvinte, fără rime, nimic in afara de muzică mixată. Nici când au început melodiile propriu-zise nu m-au dat pe spate. Majoritatea vechi, remixate. Oamenii și eu implicit, dansam mutându-ne de pe un picior pe altul. Asta era schema principală. O legănare comuna era in toată încăperea. Distracția maxima pe care nu am înțeles-o niciodată era doar când se aruncau șervețele in aer. Ce euforie se crea, nu-mi explic. Oamenii ăia erau extaziați de ploaia de șervețele. Șervețele din hârtie, care sfârșeau călcate in picioare de multimea euforică. In România reciclarea nu se face ca la carte. Nu se sortează hărtia pentru a fi reciclata. Cu atât mai mult șervețele. Sfârșește in groapa de gunoi cu tot cu restul gunoaielor.
Nu înțeleg trendul. Nu a fost o tura de aruncat. S-au cărat cutii întregi de șervețele. S-a filmat aruncarea de șervețele. S-a făcut mare haz, se îngrămădeau sub ele, sa le vină pe fața, pe cap. Nici unul dintre cei din mulțime nu cred ca s-a gândit câți copaci s-au tăiat. Sau câta risipa se face așa in general.
Nu sunt o ecologistă extrema, dar mi-am învățat copiii sa deseneze și pe dosul foii. Le-am spus ca noi respirăm datorită copacilor și nu putem sa-i tăiem doar ca sa prăpădim foile aiurea. Au înțeles și sunt sigură că și ei s-ar fi gândit la risipă. Ei, dar nu și cei care aruncau și care au inventat moda asta cu șervețele.
O să mai merg in club, la fel și la bal. Dar bucuria și distracția adevarata o sa o văd in dansul celor de la țara, nicidecum in club. Abia aștept următoarea sărbătoare. ❤️
A republicat asta pe Cronopedia.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Ce frumos trebuie să fie la bal! Eu n-am fost niciodată! Ce frumoasa ai fost tu! Mi-e dor de tine! Poate data viitoare mergem amândouă la bal! 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Ooo, mi-ai face cea mai mare bucurie. Ne-am super distra. Vezi ca nu uit! 😂❤️🤗
ApreciazăApreciat de 1 persoană
si inainte de baluri erau stransurile (sau asa se numeau prin moldova): la tara se adunau duminica tinerii la marginea satului, o formatie (vioara, toba, tzambal si mai modern trompete si acordeon) si incingeau o hora …
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Ce frumos cred ca era. Mi-ar plăcea sa trăiesc și eu perioada aia. 😍
ApreciazăApreciază
Mulțumesc pentru această paralela între timpuri.
Și la noi în Bucovina, cel puțin în satul meu natal Calafindești, se păstrează balul și stransura de la marile sărbători. Chiar primarul le organizează și tinerii se îmbracă în costume naționale pentru care chiar fetele și mamele le cos. Tinerii sunt foarte mândri sa le poarte și se întrec în a ieși în evidenta cu frumusețea costumelor și a dansurilor.
Felicitări pentru tot!
Cu aleasă prețuire,
Simina
ApreciazăApreciat de 1 persoană
In costume populare, cred ca sunt și mai frumosi. Ma bucur sa aud ca se păstrează așa de bine tradiția, mi-ar pacea sa-i văd odata. Eu ii felicit di suflet pe primarii care organizează așa ceva. 🙏🏼❤️
ApreciazăApreciază