Copiii mei nu știu mare lucru despre bani. Decât ca părinții merg la serviciu ca sa putem câștiga necesarul pentru a supraviețui. Știu, de asemenea ca plătim pentru căldura din casă, pentru apa pe care o folosim și pentru mâncare. Făța de alți copii, cu pușculițe și metode de economisire, ai mei au rămas in urma.
Mai știu și că atunci când ia mami salariul, își pot alege o jucărie din magazin. Nu una scumpa, ci una decentă. Baietii mei au un simț special atunci când se apropie ziua de salariu. Nu știu cum se întâmpla, dar mereu cu câteva zile înainte încep să ma întrebe când intră salariul. Nu i-am învățat să facă lucruri ca sa poată câștiga bani, nu au o pușculița in care să-i stânga. Poate am întârziat puțin acest lucru, dar vreau să conștientizeze urmările lucrurilor bine făcute. Nu vreau o recompensa pe care sa le-o livrez dacă ma ajută să scot vasele din mașina de spălat. Vreau sa știe că dacă le pun la locul lor, data viitoare vor știi de unde sa le ia. Adică să înțeleagă faptul ca urmările faptelor lor ii poate ajuta mai târziu.
Când mergem pe afară, cel mare îmi spune mai mereu: “Mami, dacă o să găsim o jucărie de 2 lei la magazin, mi-o cumperi?” Nu știu de unde a auzit, dar știe ca 2 lei nu înseamnă mult și asta îmi da speranța ca suntem pe drumul cel bun.
De curând le-am făcut cunoștința cu o poveste noua. O poveste pe întelesul lor, potrivită atât pentru preșcolari, dar și pentru ciclul primar, care îi introduce in lumea banilor. Se numește și Mărunțila și Bacnotila și e scrisă de Roxana Bucur, o autoare tânăra care promite mult.
Educația financiară la copii, nu mai e un moft. Când in parc sunt mai multe hoverboard-uri decât biciclete, copilul va vrea și el. Și nu numai asta. Vor dori haine scumpe, accesorii la moda, scumpe dar nu atât de necesare. Dar dacă va știi de la început ce înseamnă banul, cum se câștiga și mai ales valoarea lui, va face mult mai ușor fata competițiilor din rândul grupului de prieteni.
Am rămas plăcut surprinsă să aflu că ei au înțeles despre ce e vorba. Limbajul folosit în carte a fost pe întelesul lor. Chiar s-au amuzat pe alocuri când citeam numele personajelor. Imaginile sunt mai mult decât sugestive, expun exact momentele cheie ale povestii. Cartea vine la pachet și cu o carte de colorat, care a fost numai buna pentru dimineața care a urmat. O recomand cu drag celor care vor să-și introducă copiii in lumea financiară. Vor știi cum să cheltuiască cumpătat, cum să strângă pentru nevoi și pentru mai târziu și vor înțelege in general puterea banilor munciți.
O puteri comanda și voi de aici .
Eu sunt încântată ca am aflat despre ea. Îmi pare rău ca nu am luat mai devreme o decizie clară in ceea ce privește educația financiară. Copiii înțeleg foarte bine ce se petrece in jurul nostru și sunt foarte curioși să afle că puterea banilor nu e de neglijat.
Așadar, vârsta la care se poate începe educația financiară in rândul copiilor bune una bine stabilită. Cu cât mai devreme, cu atât mai bine.
Super, eu chiar căutam așa ceva. Mulțumesc de recomandare!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Ma bucur mult ca ți-am putut fi de folos. Te pup! 🤗
ApreciazăApreciază