Acum e la moda copiii care ies în parc cu telefoanele, nu cu mingea.
Zic să fie vreo oră de când am venit în parc. Am venit de la serviciu și i-am scos direct pe afară. În timp ce ai mei aleargă, transpiră și se murdăresc ca porcii, câțiva copii stau cuminți pe băncuța cu telefoanele părinților. Sau chiar ale lor. Cine știe?
Eu țip la ai mei, îi muștruluiesc, îi șterg, îi pup, iar îi cert. La cei cu telefoane nu țipa nimeni. Părinții lor stau relaxați, vorbesc între ei, copiii sunt curați și fericiți, cred ei.
Oare? Contează chiar așa de mult să fie curați și să nu transpire? Când am devenit cu toții așa paranoici? De când transpirația și murdăria e o problemă reală?
Timpul se scurge altfel pentru ei. Bănuiesc că fizic, nici nu sunt obosiți. Sunt blocați acolo, în fața ecranelor, parcă nici nu respiră. Pare că nu au mai mult de 6 ani. Liniștea lor mă omoară. Creierul lor e practic, amorțit. Li se servește ceva pe tavă, el nu trebuie să lucreze prea mult.
S-a dovedit științific faptul că utilizarea dispozitivelor mobile de către copiii dub 12 ani e foarte periculoasa. Nu știu câți dintre părinții celor de aici știu asta.
Timpul ăsta mort l-ar fi putut petrece explorând și învățând. Râmele scoase după ploaie pe ei nu-i mai incită. Cred ca le consideră scârboase. Nimeni nu mai experimentează, e mai simplu să primești de-a gata prin ecran. Poate și din cauza asta, obezitatea la copii a devenit o problemă în România.
Doar câțiva copii mai bat mingea. Nimeni nu are curajul să se mai urce într-un copac. E super periculos, poate cădea. Îți dai seama. 😏
Ai mei au umplut niște capace de la sticle goale cu nisip. Se prefac că sunt la restaurant. Fac pe ospătarii și ma servesc și pe mine din când in când cu ciorbă de nisip.
Mă prefac că e cea mai buna mâncare din viața mea, iar ei se prăpădesc de râs. Râd și eu cu ei și sunt conștientă că vor deveni dependenți de tehnologie mai târziu. E lumea în care trăim, fără tehnologie nu se mai poate trăi. Mă bucur însă, că pot întârzia lucrul ăsta cu câțiva ani.
Mai încolo, pe banca din dreapta un grup de fetițe până în 7 ani ascultă muzică. Tare asculta, știu toate versurile. Le stiu și eu de la radio. E o piesă de despărțire. O fi suferind și ele? Pare că se distrează. Oricum, trebuie să le știe, altfel vor părea că nu sunt la modă.
Ma rog. Cine sunt eu sa judec? E păcat de tinerețea lor. Amintirile lor n-o sa fie nimic mai mult decât un joc pe telefon sau o melodie cântată in parc.
Trist. Foarte trist.
P.S: poza cu supăratul ăla botos e de acum, când a căzut in cap cu bicicleta. N-am făcut o dramă, deși e cam nasoală căzătura. Îi trece până s-o însura 😂😜
Dar tot pe bicla e si dupa cazatura!
Moda cu telefoanele e la fel de periculoasa ca cea cu mancarea fast food, dulciuri de la prima ora.. Oriunde intorc capul, copii care mananca rahaturi procesate. Nu mai pot sa l imprietenesc cu vreun copil, ca scoate repede vreo ciocolata cand al meu trebuie sa manance de pranz… Ma cam ingrijoreaza treaba asta, nu prea sunt variante..
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Stiu ce zici. Tot din comoditate, tot din vina noastră. Copilul mănâncă ce ii oferi. 😔
ApreciazăApreciază
Fotografia dvs. îmi aduce aminte și cât de mult beton e prin orașele noastre, acolo unde nu e necesar.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Chiar așa e. Nu e necesar deloc. Am ajuns să vânam umbra. Asta e realitatea zilelor nostre din păcate.😔
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Eu nu vad o problema in acest lucru si nu ar trebui sa consideram trist faptul ca ies in parc cu telefonul. Problema este ce fac cu el si cum il folosesc, hai sa nu ne mai gandim cum era odata, ci cum va fi viitorul lor si unde va ajunge tehnologia cand ei vor avea varsta de 20+. In ce era a tehnologiei credeti ca o sa traiasca ei?
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Sunt convinsă că viitorul va fi al tehnologiei cu siguranța. Faptul că îmi doresc ca in parc sa facă mișcare, sa se joace, nu înseamnă că neg utilitatea telefonului. E vorba de ceva mult mai profund, de riscul de obezitate, de amorțirea creierului, de faptul că acceptam prea ușor ca cei mici, copii până in 12 ani să se folosească de “beneficiile” tehnologiei. Eu am puterea sa intarzi putin dependenta lor de telefon și asta o sa fac. E alegerea fiecăruia dintre noi.
ApreciazăApreciază