Sunt o țărancă

Termenul de țaran acum desemnează altceva decât locuitor de la sat care îngrijește pământul. Acum e folosit mai mult în sensul de nepoliticos, bădăran, necivilizat.

Părinții mei sunt de la țara, iar eu am crescut acolo. Au reușit să mă crească frumos, așa cât le-a permis timpurile acelea. De fapt, acum realizez cât de frumos m-au crescut și ce util mi-a fost să stiu de mică ce înseamnă respectul.

Am băut apă din izvoare, am fost la fân, m-am jucat în țărână. Am făcut mancare din noroi și m-am jucat în rumeguș. Nu mi-a fost teamă niciodată cu ce sunt. Chiar dacă am avut lipsuri, nu am lăsat asta să mă descurajeze sau să-mi răsfăț copiii peste măsura. Am mers la oraș și nu mi-a fost rușine să spun de unde sunt. Niciodată nu m-am dezis de locurile frumoase ale copilăriei. Mama mea și tatăl meu au făcut eforturi uriașe pentru fiecare dintre cei patru copii. Nu le-am cerut pentru că am știut că nu au de unde sa-mi dea. M-au crescut bine, în schimb.

Lumea acum e avansată. Copiii de la țara acum nu mai spun unde s-au născut. Cred că faptul că s-au nascut la țară e un soi de handicap. Părerea celor din jur e vitală pentru existența lor. Vor să pară altfel decât sunt. Se dau drept copii mai bogați, mai deștepți decât sunt în realitate. Iar când realitate îi lovește se simt copleșiți. Se plâng din orice și cer prea mult, mai mult decât le-ar putea oferi părinții. Și părinții fac din ce in ce mai multe, in timp ce copiilor le rămâne tot mai putin de făcut.

Poate că merg in locuri sofisticate acum și pozez pe Instagram în divă, dar tot o țărancă sunt. Și nu o să-mi fie rușine niciodată să neg. Știu mulți născuți la oraș care se comportă mai ciudat decât niște oameni ai grotelor. Educația de la țară arhaică și plină de înțelepciune rămâne de bază.

Și da, poate sunt țărancă atunci când sunt prea directă, atunci când nu am răbdare, sau când vine vorba despre locul în care m-am născut. Dar sunt o țărancă care evită discuțiile inutile care nu duc nicăieri. Mă feresc cât pot de negativiști și deși fac eforturi, tot nu pricep ura unora gratuită.

Rămân mândra de moștenirea pe care mi-au transmis-o părinții și de educația primită.

Mulțumesc mama și tata pentru tot.

Publicitate

2 gânduri despre &8222;Sunt o țărancă&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s