Lawrence Cohen a fost în România și ne-a învățat despre terapia prin joc

Doctor in psihologie din America Lawrence Cohen, a venit la București să ne povestească despre cum putem implementa terapia prin joc in rândul părinților.

Prin joc putem rezolva multe din problemele care apar odată cu apariția copilului: conectare, bucurie, zâmbet, împăcare, aliniere cu nevoile lui,etc.

Conectarea de exemplu, vine din lucruri simple, jocul de-a cucu-bau, pupic de plecare, un salut, o îmbrățișare la plecare.

E un mit in comunicare cum ca dacă o vede pe mama e conectat la ea. Nimic mai fals. Nu suntem gâște sa ne urmam rața, nici pui care sa meargă după cloșca. Suntem oameni și avem nevoie de mai mult de atât. E nevoie de cuvinte și de zâmbete ca să ajungem la inima lor. Și mai greu e să rămânem mereu acolo.

Copiii mereu au dorința mai mare de a se reconecta cu noi decât noi. Există două căi importante de a ne conecta sau reconecta cu cel mic: prin empatizare cu sentimentele copilului și prin joc.

Știu, e dificil după ce vii de la serviciu, obosită, visând la pat și baie caldă să te joci cu copilul. Nu e anormal să simți așa. Trebuie să știe și copilul când parintele are nevoie de o pauză. Fii sincer cu el și soune-i ce simți. Nu in sensul “m-am săturat de joaca”, ci “mami trebuie sa se odihneasca putin”.

Arta ascultării a fost un alt subiect abordat. Când copilul vorbește din inimă, sau când plânge din inimă, nu trebuie întrerupt. Nici dacă ești de acord cu ce spune, trebuie să-l lași să se descarce. Mie mi se pare foarte greu. Nu suport să-l aud cum plânge de durere de inimă sau când sunt de acord cu el. E un exercițiu la care trebuie să mai lucrez și la care trebuie să reflectez mai mult.

A mai spus frumos Dr. Cohen despre limite.

Când ai visat sa fii părinte te gândeai ca o sa fii cel mai bun părinte. Bucuria și mândria de a avea copii era prezenta in noi. Nu ne gândeam niciodată ca va trebui sa impunem limite sau cât de greu va fi sa ne organizăm in așa fel încât totul să fie corect. Limitele se impun foarte ușor atunci când suntem conectați. Deși ne place să controlăm copilul, conectarea e mai importanta și da rezultate mai bune decât controlul.

S-a vorbit mult la această conferința. S-a râs și mai mult. Am revăzut persoane din online pe care le știu de mult timp și am petrecut o jumătate de zi perfectă. Mi-ar fi plăcut să rămân până la sfârșit. Chiar când ascultam metode de joacă și destindere a atmosferei mă simteam vinovată într-un fel. Iată, mă aflam intr-o încăpere cu peste 200 de părinți și bloggeri încercând să-mi îmbunătățesc comportamentul față de copiii mei, când aș fi putut petrece timpul cu ei. Am împărțit ziua pe din doua și am împăcat și nevoia de a afla mai multe despre parenting și dorința de a fi alături mai mult de ei. Am fost perfect. Psihologul acesta m-a distrat mult și m-a învățat multe. Mulțumesc Parenting Academy și Parenting Ads, a fost grozav.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s