Mor eu pe mamele astea perfecte

Mor eu pe mamele astea perfecte care știu tot ce e bine. Cum să nu stea în premergător copilu’ , cum să-l hrănească numai bio, cum să-l ferească de toate relele pământului. Că celelalte sunt dușmanii copiilor lor. Nu le vor tot binele.

Dacă nu-l alăptezi și îi dai cu biberonul te linșează. Ți-e și frică cui spui în vremurile astea pe care le trăim, că al tău are suzetă și suge din biberon. Am ajuns să ne rușinăm de cine suntem cu adevărat. Oare ce e mai important, să ne chinuim nopți în șir sau să ne bucurăm de copil așa cum putem?

Dacă le dai o gustare cu zahăr le plesnește pancreasul și le cad dinții instantaneu. Îți dai seama, asta era. Toate mamele sunt rele, numai perfecționistele sunt bune. Celelalte își urăsc copiii. Le fac numai rău.

Fiecare are propriul mod de își creste copilul. Că d-aia l-a făcut. Să fie o versiune mai bună decât am fost noi.

Nu am obiceiul să mă implic în discuții despre copii. Mereu am evitat în parc discuțiile despre kilograme sau obiceiuri. Mai bine stau singură pe bancă decât să mă implic în discuții inutile.

Fiecare face cum știe mai bine. E dreptul fiecăruia să își educe copilul cum crede de cuviință. Nu-mi pasă dacă îl vaccinezi, cât de des îl speli și nu-mi pasă cât zahăr îi dai. Nu mă convinge pe mine că tu ești o mamă bună. Fii așa pentru copilul tău, nu să ne dai nouă, ăstora mai puțin perfecte sfaturi cum să fim.

Toți suntem oameni și toți mai greșim. Să pledezi în mama perfectă nu te face decât să îți arăți îndârjirea cu care scoți în evidentă ipocrizia. Și nu vreau să jignesc pe nimeni, nu vreau decât să spun că nimeni nu e perfect, iar faptul că suntem toleranți sau că ne vedem fiecare de treaba lui e dovadă de maturitate.

Pa-pa, perfectelor! 🤦🏼‍♀️

53 de gânduri despre &8222;Mor eu pe mamele astea perfecte&8221;

  1. Mare dreptate ai, mie mi-au sarit multe in cap ca am ales sa ii dau Mayei lapte praf nu matern, dar sincer mi se pare mai important sa creasca ea sanatoasa si bine, in loc sa fie subnutrita ca laptele meu nu era satios.

    Apreciat de 1 persoană

    1. De acord in afara de faptul că imi pasa daca iti vaccinezi sau nu copilul… daca nu cumva il crești in pădure, poate sa intre in contact cu copii care nu pot fi vaccinati din motive medicale, femei gravide, bebelusi care inca nu au varsta necesară sa faca respectivul vaccin.

      Apreciat de 1 persoană

      1. Eu mi-am vaccinat copii. Nu am scris niciunde ca nu sunt vaccinați, dar nu pot obliga părinții care nu vor sa-i vaccineze sa o facă. Pot doar să-i feresc pe ai mei de ei, atât.

        Apreciază

      2. Nu înțeleg de ce sa îți ferești copilul vaccinat de un copil nevaccinat. Rolul vaccinurilor nu este de a proteja? Atunci la ce se mai fac?

        Apreciat de 1 persoană

  2. Ba eu nu ma rusinez deloc. Aia e. Mi-a si zis cineva ca bah te prostesti tot timpul. Da. Ador sa o vad cum râde la mine. O sa avem timp sa ne si certam.plus ca e plin de mame incruntate, nu vreau sa ingros randurile.

    Apreciat de 1 persoană

  3. Articolul tau ? Lipsit de argumente…
    Parerea mea 50-50
    Faptul ca incerc sa imi cresc copilul cat mai sanatos nu ma face „mama perfecta”
    Faptul ca iti spun ca zaharul nu este bun in alimentatia unui copil,nu inseamna ca iti bag pe gat un sfat sau ca incerc eu sa ma dau mai presus decat tine.
    Pur si simplu ma gand ca poate nu ai stiut aceasta info si ca te.am ajutat eu cu o idee pe care o poti verifica sau o poti arunca la gunoi.
    Cred ca totul tine de modul de exprimare.
    Tu in articolul asta nu ai facut decat sa jignesti daca pot spune asa alte mame.
    Sunt de acord cu tine ca fiecare stie ce e cel mai bine pentru copilul lui si de asemenea ca fiecare mama incearca sa isi creasca cat de bine stie si poate copilul.
    Exista si mame care ii cresc extrem de nepotrivit…articolul tau incurajand cumva aceasta tehnica,gen „dai sarmale la 3 luni daca tu crezi ca e ok,nu asculta ce zice x si y”
    Dar hai sa nu catalogam si sa aruncam cu noroi.
    Am vz com cu ” pe vremea noastra copiii nu se cresteau cu 1000 de reguli”.
    Ce info existau cand eram noi mici si ce info exista acum ?

    Apreciat de 1 persoană

    1. Mulțumesc pentru opinia ta, sper să le fie de folos informația ta. Asta dacă nu mai existe mame in 2019 care încă nu au aflat ce e bine și ce e rău. Sarmale la 3 luni, nu am mai auzit, dar tu stii.

      Apreciază

      1. Pe vremea bunicii mancarea la e luni era la orrinea zilei…de asta am dat exemplul respectiv.
        Sunt multe care primesc sfaturi de la mamaia…care saraca si.a crescut copiii cum a stiut fara sa aiba habar de anumite riscuri etc.
        Acum cand stim riscurile refuzam sa evoluam.
        Incerc sa subliniez ca nu toate sfaturile sunt bune si nu toate sfaturile sunt rele.
        Noi ca mame trebuie sa filtram informatia si sa ne documentam.
        Nu sa aruncam cu noroi ca aia care citeste si se docum este ” mama perfecta” .
        Am simtit putina ironie in rasp tau…concluzia…desi ti.am spus frunos si argumentat un sfat,fara sa te fac sa te simti jignita ,tu ai rasp ca si cum eu le.aa stii pe toate si vin sa iti bag tie pe gat.
        Urat !

        Apreciat de 1 persoană

    2. Subscriu… si eu sunt de parere ca, din pacate asemenea articole chiar incurajeaza persoanele nepotrivite, neinformate, care da, incep diversificarea la 3-4 luni.. zic si eu.. nici OMS nu recomanda lucruri degeaba.. mai bine ne-am informa de la ei. Cred ca informatia e cea mai puternica arma care ne intareste intuitia de mama, iar accesul la informatie e un mare lucru.. bine ar fi sa o folosim pentru informatii credibile si avizate, nu la experientele lui x si y.. din pacate, fin experienta personala, contrazic articolul in ceea ce priveste alaptatul, daca te uiti prin parc (unde, poate stai singura pe banca) oamenii/trecatorii se holbeaza intr-un mod mai negativist la femeile ce alapteaza decat la cele care ii hranesc cu biberon( ca deh.. nu le e rusine la mamele acelea care le numiti perfecte, sa isi scoata sanii in public?), si lista de exemple poate continua cu pediatrii, spitale,etc.

      Apreciat de 1 persoană

      1. Da, sunt pentru informare din surse avizate, iar cazurile diferă in funcție de nevoile fiecărui copil in parte, pentru ca pana la urma suntem indivizi unici atât ca părinți cât și ca bebeluși.

        Apreciază

    3. Știi care-i problema ta? Nu faptul ca încerci sa-ti crești copilul cât mai sanatos (după standardele tale), ci modul in care încerci sa-ti impui opiniile fata de celelalte mame.
      Desi mamele nici nu-ti solicita intervenția, tu te sesizezi din oficiu și simți nevoia sa le ajuti pe bietele ignorante, sa le dai de inteles indirect cât de tare le subestimezi inteligenta, comunicandu-le sub forma de sfat niște banalități, gen: focul produce arsuri, pământul nu e comestibil și zaharul e rău. Asta in condițiile in care poate nici nu cunosti contexul, iar mama aia căreia i-ai atras atentia ca zaharul e rău, ii da o bomboana odată pe săptămâna copilului. Și chiar dacă-l cunosti, tot nu te legitimează sa intervii. Respecta-i decizia (care nu te afectează in niciun fel) și abține-te. Prin faptul ca tu treci cu vederea peste liberul ei arbitru de a-i oferi copilului ei ceva dulce si insisti sa-ti expui părerea contrara, nu faci altceva decât sa o implici intr-un dialog care, mai mult ca sigur, o deranjează.
      Faptul ca exista mame care își cresc gresit copiii, iar, nu e problema ta. E a lor. Tu nu ai niciun drept/obligație in acest sens. Cel mult, poți sa sesizezi un organ competent, dacă e atat de grav.
      In articolul asta, Anna nu jignește și nici nu încurajează dezinformarea ci doar își exprima dezaprobarea fata de genul asta de comportament intruziv.
      Cam asta e!

      Apreciat de 1 persoană

      1. Geanina, sincer, și eu ma mir ca un om care obosește după o lectura luuuunga de 10 rânduri pe o foaie A4, a reușit sa parcurgă și articolul Annei + celelalte comentarii, serios! 😀

        Apreciat de 1 persoană

    4. Și Larisa, in lipsa unei diplome care sa-ti confere o autoritate in domeniul pe care l-ai abordat, între tine și bunica nu exista nicio diferenta.
      Informațiile se emit de catre persoane competente, care le obțin din surse verificate și le aplica in funcție de particularitățile cauzei. Capacitatea de a filtra și de a valida o informație dintr-un domeniu presupune cunoștințe temeinice, care nu se obțin pe net. Deci, “aia care citește și se documentează” in afara unui cadru universitar, e rugată sa-și reducă sfaturile din sfera noțiunilor astfel dobândite, pana la limita in care consecințele aplicabilității sa se răsfrângă doar asupra ei. Mai periculos decât un om ignorant este un om care crede ca știe despre ce vorbește și se substituie celui competent.

      Apreciat de 1 persoană

      1. Mai mai mai ma mir cum de nu ti ai atasat si diplomele cumva pe langa comentariile tale luuungi, obositoare si neroditoare….serios

        Apreciat de 1 persoană

  4. Ce copil sanatos sa ai cand totul este industrializat , polimerizat , otravit si etc. Va imbatati cu apa rece , pana si apa este aiurea….asa ca nu va mai dati in stamba ca mari mame sau nu stiu ce experte in cresterea copilului. Il cresti asa cum crezi ca este cel mai bine pentru el . Ca pentru tine intotdeauna o sa fie….perfectionista sau nu !!!

    Va pup…..!!!!

    p.s : Din ce am citit pe aici tind intr-adevar sa cred ca pe undeva ai o frustrare. Anumite raspunsuri sunt chiar obraznice si se simte faptul ca esti ofuscata….cumva esti o perfectionista deghizata? :))))
    Hai tu , ca am glumit…..

    Apreciat de 1 persoană

  5. Ma bucur ca sustii informarea, dar te contrazici singura in articol. Noi refuzam sa evoluam, vrem sa urmam sfaturile mai usoare, de exemplu, cele batranesti, sa dam de toate copilului, nu conteaza ca sunt studii la care avem acces f usor, care ne explica clar de ce nu trebuie sa ii dai zahar sau sare unui copil mic. Da, fiecare mama isi creste cum vrea copilul, dar daca ii refuza din start laptele matern ca hrana, nici macar nu incearca, asta nu inseamna ca este un lucru normal pe care trebuie sa il luam ca si exemplu. Din moment ce faci un copil, vrei sa ii ofer ce-i mai bun, asa ca poti depune un efort pt a-l alapta. Daca ai incercat si nu ai reusit, nu esti de condamnat, dar daca nici macar nu ai incercat, atunci e o problema, se numeste egoism. Hai sa ne gandim doar la noi, sa fim noi linistite, nu conteaza sanatatea fizica a copilului, doar sanatatea noastra mintala sa nu fie afectata…cam la asta se reduce articolul tau, din pacate. Mamele care depun un efort pt copil, prin alaptare si mancare selectiva, nu o fac pt a fi numite de alte mame, mame perfecte. O fac strict pt copilul lor! Daca primesti un sfat de la o astfel de mama „perfecta”, ea ti-l ofera pt ca se gandeste la copilul tau, nu vrea sa se dea superioara. Insa…fiecare intelege cat il duce mintea! Sanatate si o zi frumoasa itu doresc!

    Apreciat de 1 persoană

    1. La fel și tie. Nu susțin biberonul, eu am alăptat copiii pana la 2 ani, susțin cazurile dificile, nu stiu cât îl ajuta pe un copil sa se dezvolte o mama depresiva de exemplu. Numai bine!

      Apreciază

      1. Cazurile dificile sunt extrem de putine, 2%. Avand in vedere ca rata alaptarii exclusive in Ro e in jur de 20%, inseamna ca multe mame renunta doar in favoarea confortului lor. Aici vorbim doar de primele 6 luni ale copilului. Depresia nu tine de alaptare, ci de ajutorul pe care nu il ai cand trebuie, de noptile nedormite si tot asa.

        Ca si completare la comentariul principal, ar trebui sa iti pese daca ceilalti nu isi vaccineaza copiii pt ca lucrul asta te afecteaza si pe tine. Fiecare face ce vrea, dar pana acolo are niste reguli de respectat pentru a trai intr-o comunitate.

        Apreciat de 1 persoană

      2. Eu nu sunt de la poliție, nu pot influența oamenii sa facă ce nu vor, depinde de ei cum vor sa trăiască. Și chair de cazurile izolate vorbeam in articol. Susțin alăptarea și mai presus de ea susțin sănătate ambilor participanți, atât mama cât și copil. Sănătate fiind și fizic și psihic.

        Apreciază

    2. Alexandra, tu ești o cunoscătoare mai fina decât antevorbitoarele tale 🙂 Tu indici niște studii teoretice, care n-au nicio susținere practică (și nici n-ar avea cum să aibă, pt. că asta ar presupune ca toate femeile să nască în unități spitalicești, care să le evalueze si să le monitorizeze inclusiv după externare, pt. a se putea vb. despre un procent la o scara atat de larga) și apoi ne povestești despre depresie, despre condițiile în care apare etc. Nu mai zic de simtul critic, care este extrem de dezvoltat, probabil ca o anexă a cunoștințelor tale de specialitate, obținute de pe site-urile care ti-au umplut istoricul browserului.
      Acum hai sa-ti spun eu ceva: oamenii ca tine, inconștient, fac rău.
      În lumea asta sunt femei care evită să consulte un specialist, pt. că le este mai la îndemână să lectureze sursele indicate de voi sau să vb. cu prietenă care a făcut documentație serioasă pe net, decât să facă o programare, să se deplaseze, să aștepte la rând și să plătească o suma de bani, ca să primească informația de la un om care pune parafa și își asuma legal indicațiile.
      În lumea asta, există și femei aflate în depresie postpartum, care n-au alăptat și care iti citesc enormitățile și se adâncesc mai tare-n gândurile ei negre și-n sentimentul de vinovatie.
      Depresia are legătura cu plânsetele isterice ale copilului nesătul, cu nopțile nedormite, cu durerea, cu senzația de neputință pe care-o are mamă care își tine ore întregi copilul la sân și nu reușește sa producă suficient lapte. Iar o femeie care nu-i capabilă să facă lucruri de rutină, care nu mănâncă, care are insomnii și gânduri autolitice, n-o să poată depune efortul de a alăpta. Poate nici n-o sa încerce sau o să renunțe prea devreme, iar asta e fix problema ei, nu a ta. Condiția asta, numită depresie, pe care tu o reduci la simpla “liniste a mamei egoiste și comode”, in viata reală, poate căpăta dimensiuni dramatice. Sănătatea mintala a mamei este mai importanta decât un copil alăptat.
      Pt. femeile de mai sus, una ca tine, plină de informații, sfaturi și de bune intenții, “mai bate un cui”. In ochii unei femei mai naive sau vulnerabile d.p.d.v. psihic, când ii prezinți niște cifre și folosesti vreo doi-trei termeni de specialitate, capeți credibilitate.
      Iar în privința femeilor care n-au vrut sa alăpteze, ține strict de intimitatea lor, în care tu, din nou, n-ai ce căuta. Dacă mâine se apucă să te chestioneze și să-ți dea indicații o mamă care nu alăptează dar care ii oferă copilului ei altele, pe care tu nu i le-ai oferit, ai să strigi că nu te respectă și că se bagă în viața ta. Ai să zici că nu-i treaba nimănui de ce nu depui tu efort mai mare ca să ai o situație financiară mai bună, că e fix problema ta dacă îți crești copilul la bloc și nu la casă și dacă nu-ți permiți să-i faci o asigurare de viață bună sau să călătorești cu el în toată lumea. Că nu o privește pe ea de ce nu ai învățat tu mai mult sau de ce nu îți aprofundezi studiile, ca să dobândești un statut social, pt. că al tău copil poate să crească și fără influența unui mediu intelectual. Că e o chestiune privată de ce nu ți-ai ales mai atent partenerul sau de ce nu încerci să-l schimbi, ca să ai o viață personală mai satisfăcătoare și că nu ar trebui să o intereseze pe ea faptul că soțul tău nu se implică în viața de familie. Ai să te simți ofensată iar ea îți va spune că n-ai niciun motiv să reacționezi așa, pt. că ea este o persoană informată, care are are anumite realizări și care nu vrea decât binele copilului tău, astfel încât își permite o imixtiune în intimitatea ta. Și cu siguranță copilul care se bucură de o situația financiară, socială și personală bună, va avea o viață mai frumoasă decât cel alăptat, dar căruia ii lipsește unul dintre elementele de mai sus. Chestie incontestabilă, de altfel.

      În concluzie: Conditia alteor femei LE privește, așa cum conditia ta, TE privește. Pentru fiecare problemă din lumea asta, există oameni avizați să o rezolve. Rămâi în limitele tale și păstrează decența!

      Apreciat de 1 persoană

      1. Astea sunt studiile in procente, pe care le poti lua in seama sau nu. As fi vrut sa nu le iau in seama, insa din cate mamici cunosc eu, doar 2-3 alapteaza, iar celelalte (in jur de 10) au introdus lp din motive puerile. Te rog sa mai citesti inca o data comentariul principal si ai sa iti dai seama ca am folosit cuvantul „egoism” acolo unde nu se incearca alaptarea. Comparatiile pe care le-ai facut tu nu-si au rostul. Pt a alapta nu iti trebuie nimic altceva decat vointa si dorinta. Pt a face bani iti trebuie multe altele fata de cele doua. Orice mama saraca sau bogata poate sa alapteze, e un lucru al naturii. Prin comparatia ta, se deduce ca (un exemplu simplu) eu nu imi pot educa copilul cum trebuie pt ca nu am bani sa il dau la scoala X, care costa 10000 de euro pe an, bani pe care eu ii fac in 2 ani si ii folosesc doar pt a hrani familia. Pey in situatia asta, nu am sa pot da copilul la acea scoala nici intr-o suta de ani. Cand dai un sfat, te asiguri ca celalalt si-l poate permite, de ex, alaptarea si-o permite toata lumea. Si da, nu am dreptul sa judec pe nimeni, dar am dreptul la o opinie, pe care o sustin: Ca proasopata mamica, datoria ta morala e sa incerci sa iti hranesti copilul cu lm in primele 6 luni macar. Daca ai reusit, felicitari! Daca nu, macar ai incercat, nu trebuie sa cazi in depresie strict din cauza asta. Exact cum am zis si eu si tu, depresia are altele la baza, nopti nedormite, lipsa de ajutor, etc.

        In concluzie, nu depasesc limitele de bun simt, doar ca adevarul doare intotdeauna.

        Apreciază

      2. Bag de seama ca n-ai inteles nimic din ce-am scris mai sus. Comparațiile mele sunt bazate pe logica simpla și observ ca te-ai oprit doar la cele privind latura financiara. Ok! Hai sa-ti spun ceva: Neuroni capabili sa creeze sinapse și voința au și cei bogați, și cei săraci. Iar gradul de dificultate al drumului pe care-l parcurge fiecare se evaluează in funcție de situația personală. Asta face ca efortul sa fie diferit. Dacă pt. tine alăptatul a fost ceva “la îndemâna”, pt. alta mămica, nu a fost. Și, asemanator celui sărac, drumul ei a fost mult mai anevoios. Teoretic, de putut ati fi putut amandoua, pt. ca natura a fost generoasa cu voi. Practic, well, copilul tău poate fi educat la orice școala, la fel cum și copilul ei poate fi hrănit cu orice lapte (permis, desigur).
        Motivele pt. care mămicile respective au introdus LP și faptul ca unele mame nu încearcă alăptarea, sunt strict personale, care nu te privesc. Tocmai despre asta e vb. in articol: despre respect! Tu nu ai dreptul sa le califici in niciun fel pt. ca alegerile lor nu te afectează iar dr. tale se termina când incep dr. altora. Faptul ca-ti poți exprima un punct de vedere, nu justifica încălcarea intimitatii altcuiva și nici jignirea pe care i-o aduci.
        Și cred totusi ca te arunci cam tare când afirmi ca deții adevarul privind situația cuiva.

        Apreciat de 1 persoană

      3. Ma faci sa rad. Am dat exemplul cu situatia financiara ca sa iti demonstrez comparatia penibila pe care ai facut-o. Nu ma cunosti, nu sti ce functie detin, ce situatie financiara am. Ai ajuns prea departe in discutie, te-ai indepartat mult de la subiect. Eu ti-am raspuns strict pe subiect, scurt si la obiect. Poate o sa pricepi mai bine daca mai citesti inca o data articolul si raspunsurile mele.

        P.S. Din perspectiva ta, eu „jignesc”, insa autoarea articolului pe care il sustii cu atata ardoare nu jigneste pe nimeni, nici macar ironic nu vorbeste :))

        O zi frumoasa iti doresc!

        Apreciat de 1 persoană

      4. Eu am spus direct, nu jignesc, nu am vorbit urât și nu am pus Etichete. Depinde de ce parte a “baricadei” te situezi tu. Poate tu ești mămica informata, care deține o funcție și ai simțit sa ne spui asta.

        Apreciază

      5. Exact 🙂 Nu te cunosc, la fel cum nici tu nu le cunoști pe mamele cărora le povestești tu “adevarul” ăla al tău. Ex. meu nu face altceva decât sa sublinieze ca unele lucruri nu-s atat de simple pt. unii, iar scuzele lor sunt la fel de valabile precum scuzele tale. De aia nu trebuie sa-i jignim (fără ghilimele).
        Articolul Annei reprezinta efectul produs de cauza, respectiv de modul in care înțelegeți voi sa abordați alte mame. In principiu, îndeamnă la respect.
        O zi buna și tie!

        Apreciat de 1 persoană

      6. Adevarul ala al meu, e adevarul medical de care trebuie sa tinem toti cont. Ti-am spus ca adevarul doare!

        Apreciază

      7. Doare, doare! De aia tot repet eu ca trebuie sa rămânem fiecare pe tarlaua lui: medicii in spitale și mămicile ca tine, pe bancile din parc 🙂

        Apreciat de 1 persoană

      1. Mulțumesc mult, ma ajuta comentariul tău. Eu fost destule convergente la articol. Unii l-au găsit ofensator, alții arogant, alții l-au susținut. Cei mai putini, desigur. Se pare ca sunt multe mame perfecte.

        Apreciază

  6. Eu cred ca un copil nu trebuie crescut din cărți. Chiar dacă se recomanda de exp mutarea copilului in camera lui de la x luni și copilul nu vrea.plabge. Atunci lasă l cu tine. Dacă nu vrea sa adoarmă decât la sân, fa asta. Adică eu cred ca in copil trebuie crescut fericit. Pt ca dacă regulile nu îl fac fericit eu nu le aplic. De exp nu am făcut niciodată baie la ora fixa sau sa îl trezesc pt baie. Noua ne ar plăcea așa ceva ? E o prostie. Bineînțeles ca ii fac seara înainte de somn , ma orientez și eu. Dar nu cu ceasul la mâna. Și minunea mea e f fericita !!!

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu