Înțeleg mamele care nu alăptează

Înțeleg mamele care nu alăptează și le respect.

Majoritatea femeilor din România nu alăptează din motive care țin doar de ele. Beneficiile laptelui matern sunt nenumărate. Nu încep să le enumăr pentru că o fac site-urile specializate și specialiștii în domeniu mai bine decât o fac eu. Cel puțin în primele luni laptele matern e extrem de important pentru dezvoltarea ulterioară a copilului, ca să nu mai vorbesc despre colostrul din primele zile.

Sunt însă și cazuri în care mama nu se simte în stare să alăpteze. Cauze medicale sau pur și simplu situația familială nu-i permite acest lucru. Fie că traversează o perioadă de acomodare mai grea, fie că nu e ajutată în acest sens, sau poate nu e suficient de informată, mama decide că nu e posibilă alăptarea. Asta nu înseamnă că nu-și iubește copilul. Sau că e o mamă mai puțin bună. Sunt cazuri și cazuri. E foarte dificil să te adaptezi, mai ales când ești speriată și nu ai suport din partea apropiaților.

Aleg mai repede o mamă sănătoasă psihic decât una depresivă care alăptează plângând.

Pe care le înțeleg.

Nu vreau sa fiu înțeleasă greșit. Mi-am alăptat ambii copii. Dar am făcut-o conștient și cu suport din partea familiei. Acum mamele care alăptează au nevoie de recunoaștere. Ardoare cu care o spun că își alăptează copiii e deranjantă pentru cele care nu o fac. Nu mai e amintit beneficiul sănătății e menționată mai mult mândria din spatele actului de alăptare.

Eu le respect și pe mamele care nu au alăptat și le înțeleg pe fiecare în parte. Nu încerc să le convertesc la calea cea dreaptă, nu sunt în măsura, dar nici nu pot arunca cu piatra prima. Pentru ca nici eu nu sunt fără de păcat. Poate că am alăptat, dar nu înseamnă ca am făcut totul ca la carte. M-am ghidat după nevoile copilului și ale mele.

Sunt alături de voi mame imperfecte și dacă nu alăptați eu știu că încercați să faceți totul așa cum trebuie. Nu vă judec, nu vă condamn, știu că vă iubiți copiii mai presus de orice. Sunteți bine așa, eu sunt alături de voi.

11 gânduri despre &8222;Înțeleg mamele care nu alăptează&8221;

 1. Buna, Anna!
  Și eu susțin si respect mamele, indiferent dacă alăptează sau nu. Creșterea sănătoasă a unui copil depinde de multi factori iar alaptatul e unul dintre ele, de departe cel mai important. Nu poți sa reduci o mama la atat. Respect deciziile mamelor care n-au vrut sa alăpteze și empatizez cu cele care și-au dorit și n-au reușit. Nu le consider ignorante, egoiste, comode și nici nu cred ca folosesc scuze. Maternitatea nu mi-a șters cei 7 ani de acasă, ba chiar m-a transformat intr-un om mai modest. De când sunt mama, mi-am stabilit obiective pe care n-am reușit sa le îndeplinesc iar intima mea convingere m-a determinat sa refuz sa urmez anumiți pași considerați importanți (de ex. nașterea naturală-am insistat sa nasc prin cezariana, in deplina cunoștința de cauza, fără niciun fel de reținere sau regret). Nici in viitor n-am sa ma încadrez in tiparul “mamei ideale”, eu nu sunt un om perfect, asa ca nu arunc cu piatra in nicio direcție. N-am inteles niciodată grandomania anumitor mame și nevoia asta a lor de a pune alte femei intr-o postura de inferioritate, cu pretextul grijii fata de copiii altora. Dar probabil depresia îmbracă diverse forme, ce stiu eu?!

  Apreciat de 1 persoană

   1. Ultima frază chiar nu-și are rostul aici. E ca și când aș da muzica la maxim, e vina vecinului că se lasă influențat de ea și -la o adică- ar putea să-și pună vată în urechi.
    E vorba de contribuția fiecăruia la spațiul public și de faptul că tot ceea ce aducem în el ar trebui să fie precedat de un acord, o înțelegere mutuală.
    Acum, în ceea ce privește alăptatul în public, știu că sunt în minoritate. Probabil urmează urinatul în spații deschise și igienice, ca să nu se mai dea nimeni după boscheți.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s