Copii mai fericiți în 7 pași pare o utopie la prima vedere. Mai ales pentru cei dificili la care nu funcționează nimic dacă nu vor ei.

Totuși urmează ceva ce sigur ne va pune pe drumul cel bun, pe noi ca și părinți.
1. Arată-i iubire
Chiar și atunci când greșește arată-i că-l iubești și că vrei să-i îmbunătățești comportamentul, nu să-l pedepsești. Necondiționat, iubire și iar iubire. Cu blândețe nu ai cum să greșești. De multe ori mă corectează ei și mă roagă să le vorbesc cu “vorbă bună”. Asta când mai am și eu răbdare cu limite și zile mai nasoale.
2. Respectă-l și oferă-i un mediu stabil
Acasă e universul lor. Crează-i o rutină pe care să o cunoască. Arată-i emoție, armonie în familie și nu lăsa starea proasta ca urmare a evenimentele de peste zi să se răsfrângă asupra lui. El nu are vină în nimic ce ne supără pe noi. Eu de când am copii mă cert cu soțul numai noaptea, după ce-i adorm. 😂 Îl respect și aștept să vorbească. De multe ori mi-am cerut scuze atunci când l-am judecat greșit. Îi place și la fel procedează și el.
3. Stabilește limite rezonabile
Nu-i poți pretinde perfecțiunea. E încă mic și încă învață cum să facă față vieții. Nu poate sta locului mereu. Lasă-l să se exprime, fiind totuși atentă la modul cum o face. De multe ori ei procedează greșit numai să ne observe reacția. Sunt copii totuși, să fim mai rezonabili dar cu fermitate. Când stabilim limitele o facem în concordanță cu vârsta copilului. Nu-i cerem prea mult. E totuși copil.
4. Nu-i încărca programul
Există o modă cu frecventarea unor cursuri opționale. Care de multe ori sunt dorite de părinți, nu de copii. După o zi de școală, trebuie să se grăbească la engleză, germană, chimie distractivă, etc. Foarte mulți copii nu au pauză între activități. Probabil decât aceea în care se îndreaptă de la o activitate la alta. Ei au nevoie de joacă. Au nevoie să se plictisească. În cea mai mare a timpului, copiii trebuie să se joace. Chiar și învățarea e mai eficientă dacă se face prin joc.
5. Lasă-l să-și facă prieteni
Mi se pare foarte drăguț când cel mare își amintește de prietenii de la grădiniță pe care i-a reîntâlnit la școală, dar în alte clase. Îi asociază pe fiecare cu câte o întâmplare pe care o ține minte. Îl face să se simtă integrat. Acum e o plăcere să-i văd cum discută cu prietenii despre jocuri, colegi sau cărți. Copiii au nevoie de socializare și de integrare în socializare. Și cum altfel fără prieteni?
6. Încurajează–l și susține–l
Vine acasă și începe să-mi povestească cum a decurs ziua lui. Câteodată zice unele lucruri cu care nu sunt de acord. Nu zic nimic până nu termină. Risc să nu mai dorească să îmi povestească. Îl corectez discret și îl încurajez să-mi spună cum ar proceda el corect. Îl susțin atunci când are o idee sau încerc să o amân cel mult dacă nu e posibil atunci. Dar important e să fie susținut de părinți ca el să fie cât mai natural în exprimare și în comportament. Așa el capătă și încredere în el.
7. Jucați-vă cu copiii
Poate cel mai important lucru pentru un copil fericit e ca părinții să se joace cu el. Pe lângă faptul că își îmbogățește vocabularul, își dezvoltă imaginația, se și conectează cu părinții. După o rundă de joacă vei interacționa mai ușor cu copilul. Veți fi doi prieteni care s-au jucat împreună, iar acum va fi mult mai ușor să accepte ceea ce îi ceri.
Câte puțin din toate cele enumerate mai sus, vor contribui la fericirea copiilor. Toate sunt strâns legate între ele. Toate depind una de cealaltă. Nu e greu ce se cere pentru a avea un copil fericit. Ne trebuie doar dorința de a îmbunătății starea fizică și psihică a celor mici. Avem nevoie de disponibilitate și acordare de timp și spațiu. Ei vor fi cei mai fericiți să ne petrecem timpul împreună.
Sper ca toți copiii voștri să fie fericiți și să nu fie nevoie să schimbați nimic în comportamentul vostru față de ei.