Din Israel in Iordania

Petra, o dorința mai veche de a mea e la o aruncătură de bat de Eilat. Bine, la o suta și ceva de km, dar tot e aproape. Nu puteam sa ratez sa vizitez un oraș antic atât de frumos, așa ca ne-am pregătit de dimineața și am plecat singuri spre granița. Încercasem noi sa cumpărăm prin agenție dar era deja prea târziu când ne-am decis.

Așa ca nu ne-a mai rămas decât sa plecam singuri. Relațiile dintre cele doua țări nu sunt așa extraordinare, dar nu prea ne-a păsat. Am luat un taxi până la granița, apoi am trecut pe jos in Iordania. Cam nebunesc aș spune. Dar suntem teferi și nevătămați.

Iordania e o țara mai săraca decât Israel. Și in servicii dar și in traiul de zi cu zi. Dar asta nu ne-a împiedicat sa ne bucuram ca suntem acolo.

Am fost norocoși sa întâlnim un alt taximetrist, extraordinar de sociabil cu care am negociat un preț bun pentru Petra. Ne-a dus, ne-a așteptat vreo patru ore și apoi ne-a adus înapoi la granița.

Petra e uimitoare dacă ma întrebați. Nu pot sa descriu in cuvinte măreția ei. E ceva grandios, incomparabil cu ce am mai văzut înainte.

Greu mi-am putut imagina cum a fost posibila construirea și amplasarea atâtor edificii de o mâna omeneasca. Nimeni nu știe cu exactitate când a fost construită. E un mister și reprezintă cu mândrie una din minunile lumii moderne. I s-a mai spus orașul roșu, cu referire la culoarea rocilor și a nisipului dar și orașul misterelor. A fost cioplit in stâncă de către nabateeni și cucerit pe rând de romani, creștini și beduini.

Grandoarea lui îți taie respirația. Ne-a cucerit din prima. Am regretat ca nu am putut rămâne mai mult in Iordania. Mi-ar fi plăcut sa mergem și in Wadi Rum, in deșert, dar sincera sa fiu mi-a cam ajuns atâta pustietate. Abia așteptam sa ajungem in Eilat.

Despre costuri nu mai vreau sa intru in detalii ca ma bufnește plânsul și ma doare inima. Când ne trimitea la alt ghișeu sa mai plătim nu știu ce taxa de părăsire, de intrare, de viza, îmi tremurau picioarele. Dar a fost bine. Petra nu e de ratat. Recomand cu drag. Faceți un efort și ajungeți acolo sa va convingeți de măreția ei.

2 gânduri despre &8222;Din Israel in Iordania&8221;

  1. E foarte frumos la Petra! Am vizitat și eu Petra (și Iordania) acum vreo 19 ani. Era primul an când turiștii străini plăteau o taxă de vizitare. Am remarcat pe afiș că erau taxe de o zi, două, trei. Mă întrebam ce poți face aici 3 zile? Și m-am convins repede câte sunt de vizitat! Defileul e extraordinar de frumos, iar ieșirea din defileu, când coloanele apar într-un colțișor de lumină, m-a copleșit efectiv!
    Felicitări pentru vizitarea Petrei!

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu