Eu n-am avut parte de „Ora magică a nou-născutului” pentru că nu am știut, dar voi puteți avea. Încerc să o trăiesc acum cu fiecare oră petrecută cu ei lângă pielea mea, dar nu va înlocui niciodată prima lor ora.
Prima mea ora după naștere a fost oricum dar nu magică. Nu mă puteam mișca, eram super amețită, iar copilul nu era lângă mine. Când l-a adus, nu am simțit nimic pentru el. Eram fericită că e sănătos și cam atât. Abia noaptea când am rămas aproape de el și i-am simțit respirația am simțit mai mult. Sufletul mic de lângă mine, care scâncea cu putere și respira sacadat când ațipea era din carnea mea. L-am iubit iremediabil când mi-am dat seama câtă nevoie aveam unul de altul.
Aveam să aflu mai târziu ce mult mi-ar fi folosit să stiu atunci ce înseamnă „ora magică”.
Imediat după naștere, în prima oră, bebelușul se lasă șters, nu spălat,
in contact direct neîntrerupt cu pielea de pe abdomenul mamei.
Aceasta lucru a devenit procedura de rutină in foarte multe spitale baby friendly încă din anii ‘90 și face parte din standardele organizației Mondiale a Sănătății și UNICEF.
Așezarea bebelușului pe pieptul mamei in contact piele pe piele a început să fie studiată la inceputul anilor ’90 de catre cercetatorii de la Institutul Healthy Children din SUA, in colaborare cu Institutul Karolinska din Suedia – care desemneaza laureatii premiilor Nobel pentru Medicina și Fiziologie.
Beneficiile acestei ore sunt de maximă importanta atât de termen lung cât și pe termen scurt. Am încercat să le sintetizez ca să fie pe înțelesul tuturor:
1. Bebelușii atașați la pielea mamei plâng mai putin decât cei cărora li se aplică procedurile medicale imediat după naștere.
2. Temperatura sânilor mamei crește cu 1,2 grade pentru a încălzi bebelușul. Astfel el se încălzește fără a-l mai înfașa, iar adaptarea de la mediul intrauterin la mediul extern se realizează cu mai multă ușurintă.
3. În primele ore de la naștere reflexul de supt este cel mai puternic. Bebelușul reușește singur să inițieze alăptarea atașandu-se spontan la sân. Se creeaza premisele unei alăptări de succes.
4. Nou născuții parcurg 9 stadii printre care inițierea alăptării până la finalizarea cu un somn liniștit atât pentru mama cât și pentru bebe. Aceste stadii au fost observate și studiate la nivel international de catre cercetatorii de la Healthy Children si Karolinska Institute.
5. Bebe se cațără spre sân stimulat de culoarea contrastatnta a areolei dar și de mirosul sânilor mamei de lichid amniotic.
Procedura ora magica a dovedit o rată crescută a alăptării în primele 4-6 luni.
E nemaipomenit să știi că doar o simplă atașare poate produce așa miracol. Beneficiile se vor vedea in timp. Mama va alăpta cu mai multă ușurintă. Starea de sănătate se va îmbunătății simtitor. Amintirea primei clipiri va sta lipită de suflet toată viața.
Așadar cere-i medicului cu care vei naște să te lase să ai contact cu bebe imediat după naștere. Sau cât de curând e posibil, dacă spitalul nu prevede așa practici. Nu o sa regreți.
Și dacă nu te am convins, poate o vor face specialiștii.
Vă invit la conferința “Ora magică a nou-născutului” pe data de 11 Octombrie, București. O conferința adresată atât viitorilor părinți cât și specialiștilor, medicilor care vor sa afle mai multe despre acest lucru.
Ce vei mai putea afla?
– Cea mai buna poziție de alăptare
– Cum pot face față depresiei post natală? Cum o poti preveni?
– Unde e bine să doarmă bebe?
Plus multe alte lucruri necunoscute despre începutul vieții puiului tău.
Tăticii vor pleca acasă cu atestat de puericultura, iar specialiștii vor primi diplome de participare cu credite CERPs.
Răspunde in comentarii la acest articol la întrebarea “Vei cere doctorului să ai parte de ora magică? Și dacă da, de ce?”
Cele mai interesante doua răspunsuri primesc invitații gratuite la conferința.
Dacă doriți mai multe detalii aici puteți urmări evenimentul pe Facebook.
Din fericire eu am avut parte! A fost superb și emoționant!
Recomand! Mămici profitați de această oportunitate!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
😊 Ma bucur mult să aud că ai trăit așa experiența. Sper ca toate mămicile să aibă parte de așa conectare cu puiul ei.
ApreciazăApreciază